Ratingová agentúra Fitch zlepšila odhad rastu poľskej ekonomiky

09.12.2021 Celý región

Varšava 9. decembra (TASR) - Ratingová agentúra Fitch zlepšila odhad tohtoročného rastu poľskej ekonomiky. Pod revíziu prognózy sa veľkou mierou podpísal vývoj v 3. kvartáli, za ktorý poľská ekonomika vykázala lepšie výsledky, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra PAP.

Fitch uviedla, že v rámci svojho najnovšieho odhadu počíta s rastom poľského hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku o 6,4 %. V predchádzajúcej prognóze uvádzala agentúra rast poľskej ekonomiky na úrovni 5,7 %.

Čo sa však týka budúceho roka, uviedla, že spomalenie rastu, s ktorým počítala už v predchádzajúcej prognóze, bude o niečo výraznejšie. V pôvodnej prognóze uvádzala rast na úrovni 4,5 %, teraz odhaduje, že rast poľskej ekonomiky sa v roku 2022 spomalí na 4,3 %.

"Vyšší než pôvodne predpokladaný rast poľskej ekonomiky v 3. štvrťroku, ako aj revízia predchádzajúcich údajov znamenajú, že poľská ekonomika je v súčasnosti zhruba o 3,5 % nad predpandemickou úrovňou," uviedla Fitch.

Ekonomika vzrástla podľa spresnených údajov poľského štatistického úradu v 3. štvrťroku medziročne o 5,3 %. Rýchly odhad poukazoval na rast na úrovni 5,1 %.

"Očakávame preto, že tohtoročný rast ekonomiky dosiahne 6,4 % namiesto pôvodne odhadovaných 5,7 %. Na druhej strane, sprísňovanie menovej politiky povedie v budúcom roku pravdepodobne k výraznejšiemu spomaleniu rastu. Predpokladáme, že namiesto 4,5-percentného rastu dosiahne rast HDP Poľska 4,3 %," dodala agentúra.

Smerom nadol revidovala ratingová agentúra rast poľskej ekonomiky aj v prípade roka 2023. Pôvodne odhadovala, že vzrastie o 3,8 %, teraz očakáva, že to bude o 3,5 %.

Analytici ratingovej agentúry zároveň predpokladajú, že miera inflácie v Poľsku zrýchli v prvých mesiacoch budúceho roka na 8 %. Ku koncu tohto roka odhaduje Fitch infláciu na úrovni 7,8 %.

"Na začiatku budúceho roka by mala inflácia kulminovať na úrovni 8 % a potom sa v priebehu roka postupne spomaľovať, stále však ostane nad inflačným cieľom poľskej centrálnej banky 2,5 %," dodala ratingová agentúra. Podľa správy Fitch analytici agentúry počítajú s infláciou v Poľsku na konci budúceho roka zhruba na úrovni 4 %.
 

Vyberte región

mark